18 kwi 2014

Szybki chleb drożdżowy


Dla tych co tak jak ja zapomnieli o chlebie do Wielkanocnego Koszyczka, podaję przepis na szybki chlebek drożdżowy z eleganckim warkoczem :)


Składniki:

650 g mąki (500 g pszennej i 150 g pszennej chlebowej)
4 dag świeżych drożdży
425 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania pieczywa

1. W wodzie z oliwą rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.

2. Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) je zarabiamy, a następnie kształtujemy z niego małe bułeczki. Na wierzch każdej z nich kładziemy zapleciony warkocz z ciasta.


Ważne!
Warkocz, aby się dobrze trzymał chleba, musimy przed pieczeniem zawinąć go pod bułkę, a następnie posmarować całość rozmąconym jajkiem z mlekiem.

3. Pieczemy ok 25 minut w 200*C.




1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis, zrobiłam i chlebki wyszły idealne! Zmieniłam troszkę po swojemu ale dawno żaden wypiek nie ucieszył mnie jak ten:) Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń