21 kwi 2014

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

 

Po świątecznym wyciszeniu, czas na powrót na bloga :) Ten czas był dla mnie wielką odskocznią od tego, co na co dzień robię. W domu spędziłam jedynie parę godzin, a cały pozostały okres przeznaczyłam na odwiedziny u rodziny, wyjazd na wieś, nad jezioro....
Dzisiaj powrót do rzeczywistości. Na dzień dobry pieczona kaczuszka z pomarańczami  i jabłkami w warzywach.


Składniki:

1 kaczka (ok 2,5 - 3 kg)
1 pomarańcza
2 jabłka
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
5 małych cebulek
jasna część pora
oliwa z oliwek

sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, tymianek, oregano.


1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy. Skórę kaczki nacinamy, aby lepiej się wytopiła podczas pieczenia. Każdą część obficie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kaczkę wkładamy na noc do lodówki.

2. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na słupki, pora na plastry, cebulę na cząstki. Na dużą blachę wykładamy folię aluminiową, polewamy oliwą i wykładamy na nią warzywa.


3. Zamarynowanego kurczaka układamy na warzywach. Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na cząstki. Kaczkę obkładamy owocami.



4. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godz. w 220*C. Przed podaniem kaczki podpiekamy ją jeszcze w 220*C w termoobiegu, ale już bez przykrycia. Podajemy z surówkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz