2 mar 2014

Sernik cytrynowo - jagodowy

 
Orzeźwiający, na kruchym spodzie sernik jagodowo - cytrynowy idealnie nadaje się do słodkiej kawki. Polecam :)

Składniki:

Spód:
1/2 kostki masła
ok 20 czekoladowych herbatników
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu

Masa serowa:
1/2 kg sera w wiaderku
2 jajka
skórka z 1 cytryny i sok
1/2 szklanki cukru
1/2 l jagód

1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze. Pół kostki masła roztapiamy w rondelku. Do herbatników wsypujemy cukier, cynamon i wlewamy roztopione masło. Dokładnie miksujemy, wysypujemy na blachę i pieczemy w 120*C 12 minut.


2. Ser, jajka, wyciśniętą cytrynę i startą skórkę z cytryny dokładnie miksujemy, dodajemy cukier i ucieramy, aż masa będzie gęsta i kremowa.

 3. Masę wylać na spód i rozprowadzić. Jagódki rozsypać na cieście. Piec ok 50 minut w 160*C. Po upieczeniu wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz