21 mar 2014

Kurczak curry w sosie słodko - kwaśnym


Ciężko będzie mi opisać smak tego dania :) Najprościej będzie, jeżeli sami go przyrządzicie. Kurczak jest wyjątkowo smaczny i soczysty, a sos niebiańsko rewelacyjny, bijący na łeb na szyję sklepowe słoiczki. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia, a zapewniam Was, że nie raz do niego będziecie wracać.
Moje najlepsze.


Składniki:

Na sos:
3 łyżki cukru
3/5 szklanki soku ananasowego
1/2 szklanki ostrego keczupu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
4 plastry ananasa

Na kurczaka curry:
500 g piersi z kurczaka
curry, gałka muszkatołowa, sól, ok 1 cm świeżego imbiru pokrojonego w kostkę, kurkuma, pieprz ziołowy
mąka

Dodatkowo ryż i natka pietruszki.


1. Do rondla wsypujemy cukier i karmelizujemy (musimy uważać, aby się nie przypalił dlatego robimy to na bardzo małym ogniu). Gdy cukier się rozpuści wlewamy jednym chlustem sok ananasowy (jeżeli powstały zakrzepy z cukru wystarczy chwilę pogotować i się roztopią) i keczup. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze ok 2 minut i wyłączamy.

2. Kroimy warzywa w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy czosnek i papryki. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem podduszamy ok 10 minut (co jakiś czas podlewając wodą), a następnie dodajemy do sosu.



3. Kurczaka kroimy na mniejsze paski i obficie doprawiamy podanymi przyprawami. Najlepiej jest go wstawić do lodówki na całą noc, ale już po 10 minutach delikatnie przejdzie smakiem przypraw. Następnie dokładnie obtaczamy go w mące i smażymy na głębokim oleju (ja wykorzystałam do tego mały rondelek).



4. Ryż gotujemy z solą do miękkości. Do sosu dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Podajemy wg upodobań.





2 komentarze: