18 mar 2014

Kulki ziemniaczane

 

Czy znudziły Wam się zwykłe ziemniaki do obiadu? A może oprócz nich lodówka świeci pustkami? Otóż jest na to rada - wystarczy zrobić kuleczki ziemniaczane, które z kefirem albo zimnym sosem nadadzą się na obiad.
Ja osobiście bardzo rzadko jadam ziemniaki, ale w tej wersji wyglądają wyjątkowo kusząco :)


Składniki:

ok 1,2 kg ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
pieprz

Bułka tarta, mąka i 3 jajka do panierki.


1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki.


2. Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.



3. Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.

4. Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Należy pamiętać, aby olej był bardzo mocno rozgrzany.
      Pozdrawiam Mancia :)

      Usuń
    2. Dziękuje :) Więc biore sie za robote ;)

      Usuń
  2. cudowne!!!! wygladaja na moim stole zagoszczą same nowość,ale będa zdziwieni skad u mnie takie rewelacyjne dania mniam mniam; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbujcie też tak - przepis przywiozła moja Babcia z Węgier, ok 1.5kg ziemniaów 4 jaja pół kilo krupczatki, tylko troszkę posolić całość, przepis jest nieco inny, ponieważ do masy najpierw należy dodać tylko żółtka, a dopiero na końcu co ważne ubite białko. Jest to jedno z najsmaczniejszych dań jakie znam, tylko jako, że gotowane na głębokim oleju - niezbyt zdrowe, niemniej raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;)

    OdpowiedzUsuń