19 sty 2014

Sernik na zimno z 3 rodzajami czekolady





Krótka historia serniczka. Irlandia, szaro... wieje wiatr... pada deszcz, a tu nagle... przychodzi wieeelka ochota na ciasto z czekoladą :) 10 minut i powstał jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam.
Ciasto wbrew pozorom nie jest za słodkie. Warstwy idealnie się ze sobą komponują, wystarczy kawałek, aby zaspokoić swój wilczy słodyczkowy apetyt :)

Składniki:
1 kg sera w wiaderku
3 białe czekolady
3 mleczne czekolady
3 gorzkie czekolady
600 g śmietanki kremówki (u mnie 30%)
1 szklanki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
opakowanie herbatników digestive

1. Ser dzielimy na 3 części. Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrami na puszystą pianę, żelatynę moczymy w 12 łyżkach wody, gdy napęcznieje stawiamy na ogniu i rozpuszczamy. Do każdej miseczki z serem dajemy po równo żelatynę, następnie wlewamy do 1 miski białą czekoladę, do 2 mleczną, a do 3 gorzką. Dokładnie mieszamy. Śmietankę po równo dzielimy na masy i dokładnie mieszamy z serem.

2. Brytfanki 30 x 11 wykładamy folią aluminiową. Wlewamy masy serowe w kolejności: gorzka czekolada mleczna czekolada biała czekolada Wierzch wykładamy herbatnikami. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.

3. Najlepiej na następny dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy je z brytfanek do góry nogami. Każdą z pozostałych czekolad roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nimi blok serowy. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie komponują się ze sobą warstwy serowe.

Z PODANYCH SKŁADNIKÓW WYCHODZĄ 2 BLASZKI O WYMIARACH 30 X 11





1 komentarz:

  1. Genialny sernik. Fantastycznie wygląda, Z pewnością pysznie smakuje. Zapisuję przepis i na pewno z niego skorzystam :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń