23 sty 2014

Francuskie rożki z jabłkami



Dzisiaj zdecydowanie rządzi rozpusta :) Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowym i cytrynowo - waniliowym lukrem to jest to, co chodziło za mną już dłuższy czas. Niestety przez kontuzję kciuka nie byłam w stanie sama zrobić ciasta francuskiego, więc musiałam pójść na łatwiznę i odwiedzić sklep :) Są to jedne z najlepszych drożdżówek tego typu, jakie jadłam do tej pory. Z dużą ilością cynamonu, kardamonu i jabłek idealnie nadają się jako dodatek do kawy.

Składniki:

2 ciasta francuskie
3 duże jabłka
1/2 małej łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
garść rodzynek
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
jajko roztrzepane z mlekiem do smarowania

Lukier:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
cukier puder, ok 1 1 szklanki
1 mała łyżeczka wanilii


1. Ciasta francuskie rozłożyć na stolnicy i zostawić, aby osiągnęły temperaturę pokojową (dzięki temu nie skurczą się podczas pieczenia). Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kwadraciki, dać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy, kardamon, cynamon i cukier waniliowy.


2. Każde z ciast pokroić na 15 małych kwadratów. Łyżeczką nakładać jabłka, następnie kwadraty sklejać w rożki, a na końcach zrobić wzorek z końcówki widelca.


 3.  Rożki smarować jajem roztrzepanym z mlekiem, a następnie każdy wierzch poprzecinać nożem. Piec ok 15 minut w 220*C.


4.  Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Polewać jeszcze gorące ciastka.







2 komentarze: