22 sty 2014

Łamańce musli


Uwielbiam batoniki owsiane. Jedyny problem jest taki, że zawartość w sklepowym ,,musli w musli" jest naprawdę znikoma. Dlaczego więc miałabym sama ich nie zrobić? Zaczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu. Znalazłam taki, w którym nie ma ani masła, ani mleczka skondensowanego....... maksymalnie fit :)
Jedyne co mi się nie podobało, to zawartość mąki i cukru, więc po prostu z tych składników zrezygnowałam. Ciasteczka wyszły rewelacyjne, jedyny ich problem jest taki, że się kruszą i nie da się ich pokroić w paski. Ale połamane, podane na talerzu prezentują się elegancko i smacznie :)

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (byle nie instant)
1/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki migdałów w płatkach
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki daktyli
1/4 szklanki suszonego ananasa i papai
1/4 suszonych bananów
3/4 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oliwy z oliwek

1. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód, następnie dodajemy oliwę z oliwek i wanilię. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.



2. Do mieszanki musli wlewamy wodę z miodem, wanilią i oliwą z oliwek, dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na płaską blachę i dokładnie uklepujemy.




3. Pieczemy w temp. 160*C przez ok 30 - 35 minut. Przed łamaniem trzeba dobrze schłodzić. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz