21 sty 2014

Łazanki z kapustą inaczej - kolorowa wersja dla wegetarian


Z dzieciństwa pamiętam łazanki z dużą ilością kiełbasy i boczku. Ja postanowiłam zrobić bardziej ,,zdrową" wersję, mniej kaloryczną. Zamiast kiełbasy dałam brokuła, cukinię i pora, a dobrałam do nich kolorowy makaron: pomidorowo - szpinakowy. Łazanki w takiej wersji okazały się strzałem w dziesiątkę. Delikatne, mniej ciężkostrawne i bardzo smaczne, no i zdecydowanie obeszło się bez ketchupu... ;)

Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1/2 opakowania kapusty kiszonej (tyle samo co białej kapusty)
3 suszone grzyby
1/2 cukinii
1/2 brokułu
2 cebule
1/5 dużego pora
1/2 opakowania makaronu świderki pomidorowo - szpinakowego

Przyprawy:
kminek, majeranek, sól, pieprz, wegeta, maggi, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy


1. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Studzimy. Słodką kapustę siekamy na drobno, gotujemy do miękkości razem z 1 łyżeczką cukru i kilka kroplami octu. Studzimy. Zimną kapustę kiszoną szatkujemy na mniejsze kawałki, łączymy ze słodką i zasmażamy na patelni przez ok 15 minut z dodatkiem kminku.

2. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i szczypty soli. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, smażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, pokrojonego w piórka pora i brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.


3. Grzyby moczymy ok 10 minut w wodzie, następnie gotujemy ok 20 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Wodę spod grzybów zlewamy do rondla, a grzyby mielimy w blenderze. Do dużej miski dajemy kapustę, warzywa i grzyby. Dokładnie mieszamy, doprawiamy wegetą, maggi, pieprzem i solą.


 4. Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem wody spod grzybów, następnie cedzimy i hartujemy zimną wodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wykładamy na naczynie żaroodporne i podpiekamy w piekarniku przez ok 15 - 20 minut w temp. 160*C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz