15 lut 2016

Tort cappuccino - szachy


Mój Tato jest maniakiem szachów. Przy okazji Jego urodzin nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia tortu właśnie z ich motywem. Nie dość, że w smaku był po prostu fantastyczny, to i wizualnie (nie chwaląc się) całkiem nieźle wyglądał :-) Pracy przy nim jest naprawdę sporo, ale dla jego smaku, a przede wszystkim dla radości Jubilata warto było go zrobić :-)

Składniki:

biszkopt kakaowy (pieczemy dwa blaty):

4 jajka L
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli

biszkopt cappuccino:

4 jajka L
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cappuccino
szczypta soli

Masa śmietankowa:

900 g śmietany (30 lub 36%)
750 g serka mascarpone
8 łyżek cukru pudru

2 łyżki karmelu
1 łyżeczka mielonej kawy
3 łyżki cappuccino
2 łyżki gorzkiego kakao

poncz:

100 ml mocnej herbaty
100 ml likieru kawowego
50 ml wódki

do ozdobienia:

czekolada
cukrowa posypka
migdały


1. Pieczemy biszkopty. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej. Do dużej, czystej i odtłuszczonej miski wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puch. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. W między czasie do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy piana będzie lśniąca i dobrze ubita, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Przesiane, suche składniki dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotowy biszkopt przelewamy do formy i pieczemy ok 30 minut w 170*C przy funkcji termoobiegu. Upieczony biszkopt pozostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia.

2. Tak samo jak biszkopty kakaowe przygotowujemy biszkopty cappuccino. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możemy upiec biszkopty z podwójnej porcji, a następnie gdy całkowicie wystygną przeciąć w połowie. Ja jednak wolę upiec je pojedynczo, są wtedy idealne równe i nie kruszą się.

3. Upieczone i wystudzone biszkopty kroimy na 3 kręgi. Wartość średnicy użytej blachy dzielimy na pół i każdą z tych połówek jeszcze na 3 części, np. 24:2=12 cm, 12:3=4cm, szukamy więc naczyń o średnicy 20 cm i 16 cm. Przykładając wybrane naczynia równo od brzegów biszkoptu odcinamy kręgi. Środkowy będzie o największej średnicy. Wycięte kręgi układamy na przemian kolorami. Instrukcja wizualna, mniej skomplikowana pokazana TUTAJ :)

4. Zaparzoną i wystudzoną herbatę mieszamy z likierem i wódką. Mieloną kawę zalewamy 50ml wody i gotujemy do momentu jej wyparowania. Ziarna muszą być miękkie. Śmietankę ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Gotową masę dzielimy na 4 równe części, a następnie dodajemy:
- do jednej części zimne ziarna kawy
- do drugiej części karmel
- pozostałe dwie części łączymy ze sobą i wsypujemy cappuccino.

5. Na tortownicy układamy 1 blat biszkoptu, nasączamy ponczem i wykładamy częścią masy cappuccino, przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy, wykładamy masę karmelową. Na masę karmelową kładziemy biszkopt, nasączamy go i smarujemy masą kawową. Ostatni blat biszkoptu kładziemy na wierzch i również nasączamy ponczem. Brzegi oraz wierzch tortu smarujemy pozostałą masą cappuccino, pozostawiając jedynie ok 4 solidnych łyżek do dekoracji.
UWAGA! Aby wyszła szachownica, należy układać biszkopty naprzemiennie - rant kawowy - rant cappuccino - rant kawowy - rant cappuccino.

6. Płatki migdałowe prażymy i BARDZO DOKŁADNIE studzimy. Jeżeli będą choć trochę ciepłe, rozpuszczą masę. Gdy płatki będą już odpowiednie, obkładamy nimi boki tortu. Chcąc zrobić figurki szachowe, należy wydrukować wybrany przez siebie wzór szachów, przyłożyć do niego papier do pieczenia i obrysować linie roztopioną czekoladą. Tak przygotowane formy wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby porządnie zastygły. Gdy będą gotowe, przekładamy je delikatnie pęsetką cukierniczą na tort. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Torcik dekorujemy wg uznania.


SMACZNEGO :-)






1 komentarz: