7 sty 2016

Francuska zupa porowo - jabłkowa z grzankami i cheddarem



Każda okazja jest dobra, aby świętować w gronie najbliższych. Tym razem z okazji święta Trzech Króli odwiedzili nas moi rodzice. Poza kawą i cudowną tartą czekoladową (na którą przepis umieszczę w następnym poście), jako, że był wieczór i nic ciężkiego nie chciałam przygotować, ugotowałam zupę porowo - jabłkową. Brzmi dość oryginalnie, ale za to jak fantastycznie smakuje. W zupie dominuje smak pora, dopiero po chwili dociera do nas smak słodkiego jabłka. Zupa jest delikatna i bardzo aromatyczna. Polecam gorąco :-)

Składniki:

3 średniej wielkości pory lub 2 duże
3 marchewki
3 ziemniaki
2 jabłka Golden delicious
250 ml soku  jabłkowego
2 l wywaru lub wody
2 łyżki masła klarowanego
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
szczypiorek i natka pietruszki
pestki dyni

bagietka Z TEGO PRZEPISU
ser cheddar


1.  Do dużego rozgrzanego rondla wrzucamy masło. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pokrojone w plasterki pory (białą i zieloną część) i podsmażamy ok 5 minut. W tym czasie obieramy warzywa i jabłka i kroimy w kostkę/plasterki. Gdy por się lekko zeszkli dodajemy marchew, ziemniaki i jabłka. Całość podsmażamy ok 10 minut.

2. Do garnka wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa z jabłkami, wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, a następnie wlewamy sok jabłkowy i całość bardzo dokładnie blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Krem podajemy z posiekaną natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i grzankami z bagietki, cheddara i szczypiorku.


SMACZNEGO :-)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz