11 lis 2015

Lebkuchen - pierniczki niemieckie




Lebkuchen.. rozpływające się w ustach niemieckie pierniczki smakują i wyglądają wybornie. Każdy powinien je spróbować chociaż raz w życiu. Są dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. W przeciwieństwie do większości przepisów to ciasto na pierniki nie musi długo leżakować w lodówce. 

Składniki:

130 g mąki pszennej
1/4 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
45 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
1/2 przyprawy cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml miodu
szczypta soli
45 g masła

1/2 szkl cukru pudru
gorąca woda


1. Miód i masło roztapiamy w garnuszku z grubym dnem, lekko studzimy. Mąkę, przyprawę, sodę, proszek i sól przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło z miodem i drobno pokrojone skórki z owoców. Całość łączymy ze sobą, ale nie zarabiamy - ciasto będzie lepkie, po włożeniu do folii i do lodówki stężeje.

2. Po ok 30 minutach leżakowania w lodówce ciasto wyciągamy, odrywamy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy łyżką.

3. Tak przygotowane pierniczki pieczemy ok 15 minut w 170*C. Ciastka po upieczeniu będą miękkie przez ok 3 minuty. Dopiero po tym czasie ściągamy je z blachy i polewamy lukrem. Pierniczki chowamy do pojemnika i odkładamy w wilgotne miejsce. Powinny być już dobre na drugi dzień, chociaż czasami potrzebują więcej czasu na zmięknięcie .


SMACZNEGO :-)




 

2 komentarze:

  1. Jestem zachwycona smakiem! Z resztą... inni domownicy i amatorzy słodyczy również ;). Robiłam je wczoraj pierwszy raz i na pewno nie ostatni!

    OdpowiedzUsuń