3 lis 2015

Bagietka zapiekana z serem, cebulą, ostrą papryczką, rukolą i czerwoną borówką



Ten, kto obserwuje mój profil na Facebooku wie, że obiecałam dzisiaj udostępnić przepis na przepyszną bagietkę zapiekaną z różnymi dodatkami. Jak obiecałam, tak robię :) Bagietka wyszła fantastyczna, na pewno będę do niej często wracać.

Składniki:

bagietka z TEGO PRZEPISU
1 opakowanie sera mozzarella w kulce
4 papryczki piri - piri z zalewy
pół pęczka szczypiorku
garść rukoli
kilka łyżeczek czerwonych borówek w żelu
1 łyżka masła
2 cebule
2 łyżki cukru
sól i pieprz
2 łyżki oleju


1. Bagietkę przecinamy na pół i smarujemy masłem. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się podsmaży, wsypujemy cukier, sól i pieprz ( cebulę trzymamy tak długo na gazie, aż cukier się skarmelizuje i oblepi cebulę). Na wierzchu bagietki układamy pokrojony w plasterki ser mozzarella, pokrojoną w mniejsze kawałki papryczkę i cebulę. Danie zapiekamy ok 10 minut w 220*C.

2. Przed podaniem na bagietkach układamy świeżą rukolę, posiekany szczypiorek i kapki z czerwonych borówek.


SMACZNEGO :-)




3 komentarze:

  1. Pysznie :) chętnie bym taką zjadła :) zapraszam również do mnie :) http://samaslodyczuasi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń