26 paź 2015

Sernik waniliowo - cytrynowy z sosem malinowym



Intensywnie cytrynowy sernik z posmakiem wanilii polany ciepłym sosem malinowym to mój powrót do letniego ciepła i lenistwa... Trochę świeżości i słodkości przyda się na coraz to krótsze, chłodne wieczory. Zamiast malin można użyć dowolnych, ulubionych owoców (świetnie sprawdzą się truskawki czy np. jagody).

Składniki:

spód:

160 g herbatników maślanych razowych
80 g rozpuszczonego masła

masa serowa: 

1 kg sera zmielonego 3 razy
300 ml śmietany 18%
230 g cukru
5 jajek L
60 ml świeżego soku z cytryny
1 laska wanilii

sos malinowy:

400 g malin (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru trzcinowego
25 ml malinówki

ponadto:

100 g białej czekolady
25 ml śmietanki 30%



1. Przygotowanie spodu: ciastka mielimy w blenderze i dodajemy roztopione masło. Mieszamy tak długo, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia (boki  i spód). Na jej dno wysypujemy ciastka, ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Przygotowanie masy serowej: do dużej miski dajemy ser (najlepszy świeżo zmielony, ale można również użyć sera z wiaderka), cukier, sok z cytryny, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miksując na wolnych obrotach wbijamy po 1 jajku. Musimy uważać, aby nie napowietrzyć zbytnio sera, inaczej po upieczeniu ciasto bardzo opadnie.

3. Maliny przekładamy do rondelka (jeżeli są świeże, dodatkowo dodajemy ok 4 łyżek wody), wsypujemy cukier i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie studzimy.

4. Na spód z herbatników wylewamy masę serową. Do piekarnika wkładamy naczynie z wodą i nagrzewamy go do 170*C. W takiej temperaturze ciasto pieczemy ok 90 minut. Ciasto po upieczeniu dokładnie studzimy najpierw do temp. pokojowej, a następnie wkładamy na noc do lodówki.

5. Na wierzch sernika wylewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. Przed podaniem ciasto polewamy ciepłym sosem malinowym.


SMACZNEGO :-)




 

2 komentarze: