28 paź 2015

Pampuchy zapiekane z mięsem mielonym i serem



Buchty, pampuchy, kluchy na parze.. różnie możemy nazywać te przepyszne drożdżowe bułeczki. Ale jedno jest pewne - są bardzo smaczne i bardzo szybko się je przyrządza. Przygotowanie obiadu z ich udziałem nie zajmuje zwykle dłużej niż 20 minut (pod warunkiem, że korzysta się z gotowych, kupnych). Wczoraj z powodu małej ilości czasu zaopatrzyłam się w nie w pobliskim sklepie. I w ten sposób mój dzisiejszy obiad powstał w mniej niż pół godziny. 

Składniki:

10 pampuchów (bucht, klusek drożdżowych na parze)
700 g mięsa mielonego (najlepsze wołowo - wieprzowe) zmielonego na średnich oczkach
2 cebule1 kulka sera mozzarella
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
250 g pieczarek

sos:

1 słoik koncentratu pomidorowego
mieszanka ulubionych ziół (u mnie majeranek i zioła prowansalskie)
1/3 łyżeczki octu
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
ok 1,5 szkl wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku


1. Do dużego, rozgrzanego rondla wrzucamy mięso mielone i podsmażamy ok 5 minut.W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy mięso się przyrumieni, dodajemy przyprawy, cebulę, pieczarki i całość jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

2. Do małego rondelka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, czosnek niedźwiedzi, zioła, oliwę, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 5 minut.

3. Powstałym pomidorowym sosem polewamy mięso, przykrywamy pokrywą i na małym ogniu doprowadzamy do zgęstnienia (trwa to ok 5 minut).

4. Pampuchy dzielimy na mniejsze części. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niego pokrojone kluchy drożdżowe, podpiekamy ok 3 minut w 200*C, a następnie mieszamy z mięsnym sosem i posypujemy startym serem mozzarella. Danie zapiekamy ok 15 minut.

5. Pampuchy świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.


SMACZNEGO :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz