11 sie 2015

Tagliatelle kurczakiem i szpinakiem



Danie jednogarnkowe, na którego przygotowanie nie potrzeba dużo czasu. W taki gorąc zupełnie nie po drodze mi jest do kuchni, więc staram się robić dania szybkie i smaczne. Makaron z kurczakiem i szpinakiem właśnie do nich należy. Dla przełamania delikatnego smaku dania warto dodać odrobinę sera cheddar.

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 op świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pęczek świeżej natki pietruszki
250 ml śmietanki 30%
1 cukinia
ser cheddar

makaron tagliatelle
olej
przyprawa gyros lub inna ulubiona mieszanka
sól i pieprz



1. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i obsmażamy na gorącym oleju. Gdy kurczak lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy.

2. Gdy kurczak i cukinia będą już całkiem miękkie, dodajemy liście szpinaku, posiekaną pietruszkę i śmietankę. Całość dusimy ok 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Makaron tagliatelle gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy będzie już miękki, cedzimy go i gorący (bez przelewania zimną wodą) mieszamy z sosem. Przed podaniem makaron mieszamy z odrobiną sera cheddar.



SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz