Składniki:
1 butelka zakwasu na żur od Piskorka
2 l wywaru warzywnego
1 cebula
3 białe kiełbasy
ok 25 dag wędzonego boczku
5 suszonych plasterków grzybów (dowolne, ale najlepsze prawdziwki, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie
2 ziemniaki
1 łyżka tartego, ostrego chrzanu
sól, pieprz, majeranek
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut i przekładamy do miski. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Do garnka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa z boczkiem i zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy żurek i trzymamy go na ogniu jeszcze ok 3 minut.
3. Gotowy żurek doprawiamy do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem (ok 2 łyżek).
SMACZNEGO :-)
Gwiazda dnia:
:-)
A co z tą białą kiełbasą?:)
OdpowiedzUsuń