11 maj 2015

Szybki placek z rabarbarem, truskawkami i słodką pianką



Czy może być coś pyszniejszego niż lekkie ciasto z rabarbarem? - Zdecydowanie nie :-) Cały rok czekamy, aż to kwaśne, czerwone warzywo wzejdzie na naszym ogrodzie. W tym roku mój zbiór uważam za bardzo udany, chociaż... pierwszą dostawę długich ogonków liściowych dostałam od rodziny. Część z nich jeszcze czeka na zaprawienie (na które zresztą jeszcze nie mam pomysłu).
Polecam to fantastyczne, orzeźwiające ciasto.

Składniki:

kruche ciasto:

2 i 1/2 szkl mąki pszennej
250g masła lub margaryny
5 żółtek z jajek L
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

pianka:

5 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
80g budyniu waniliowego
1/2 szkl oleju

owoce:

250g rabarbaru
250g truskawek


1. Na dużą stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane w kostkę masło i za pomocą noża lub siekaczki do kruchego ciasta łączymy składniki ze sobą. Gdy z mąki i tłuszczu powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i całość szybko i energicznie wyrabiamy. Im mniej wyrabiamy ciasto dłońmi tym jest bardziej kruche. Do przygotowania kruchego ciasta możemy również użyć miksera z odpowiednią końcówką. 2/3 ciasta chowamy do jednorazówki i schładzamy w lodówce ok 20 minut, a pozostałą część wkładamy do zamrażarki.

2. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia, jej dno wylepiamy większą częścią schłodzonego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190*C ok 20 minut. Studzimy.


3. Rabarbar i truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie lśniąca dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Całość miksujemy tak długo, aż budyń całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy olej i miksujemy do połączenia składników.

4. Na podpieczony kruchy spód wykładamy pianę z białek i pokrojone owoce, a na wierzch ścieramy zmrożone kruche ciasto. Ciasto pieczemy w 190*C ok 35 - 40 minut.




UWAGI:

To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami.
Przygotowując je w większej blaszce otrzymamy wysoki placek - ja owocowe placki uwielbiam niskie, więc piekłam go w szerokiej formie.


SMACZNEGO :-)





2 komentarze: