4 lut 2015

Krem z buraczków


Dzisiaj na obiad zaserwowałam pyszną i sycącą zupę - krem z buraczków. Do takiej zupy można śmiało dodać sok z cytryny, imbir, śliwki, śmietanę, paszteciki... jest cała gama produktów, które świetnie do niej pasują. Jej dużym plusem jest również bardzo szybkie przygotowanie (w przeciwieństwie do tradycyjnego barszczu), bo cały ten etap zajmuje tylko ok. 30 minut!


Składniki:

1 kg buraków
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 duży ziemniak
kilka ziaren gorczycy
1 kieliszek octu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 litr wody lub bulionu

ugotowane ziemniaki
koperek


1. Buraki i ziemniaka dokładnie myjemy, obieramy i razem z cebulą kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek razem z ziarnami gorczycy (uwaga, ziarenka lubią strzelać jak popcorn :) ). Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok 15 minut.

2. Do rondla wrzucamy podsmażone warzywa i zalewamy je wodą lub bulionem. Całość gotujemy ok 15 minut, warzywa muszą całkiem zmięknąć (czas gotowania zależny jest od wielkości warzyw), a następnie mielimy je blenderem na krem.

3. Zupę doprawiamy kieliszkiem octu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Krem podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami i posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO :)





2 komentarze:

  1. uwielbiam buraczki, świetna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, ja też ostatnio miałam krem z buraków :-)

    OdpowiedzUsuń