7 lis 2014

Kurczak po syczuańsku



Bardzo proste i lekkie danie, szybkie do przyrządzenia, zawładnęło naszymi brzuszkami na dobre :)))) Kurczak ma bardzo intensywny smak i aromat, przez co jest idealny dla osób gustujących w pikantnych potrawach.

Składniki:

6 ćwiartek z kurczaka
3 cm kawałek świeżego imbiru
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki pasty sambal oelek
1/2 szklanki rosołu drobiowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/2 łyżki cukru
olej
sól, pieprz


1. Ćwiartki kurczaka filetujemy, smarujemy olejem i smażymy na bardzo rozgrzanym woku przez ok 3 minuty. Po tym czasie mięso odkładamy na bok. Imbir i czosnek obieramy, a następnie kroimy na bardzo drobną kostkę i razem z sambalem i pieprzem syczuańskim podsmażamy w woku ok 30 sekund. Po tym czasie ponownie wrzucamy kurczaka, zalewamy go rosołem, octem ryżowym i sosem sojowym. Całość dusimy tak długo, aż sos się wyraźnie zagęści (ok 15 minut).

2. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem i brokułami.







Przepis pochodzi z książki ,,Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz