10 cze 2014

Czekoladowo - buraczkowe ciasto



Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto czekoladowo - buraczkowe zrobiło furorę wśród moich znajomych. Oprócz tego, że jest bardzo szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wyjątkowo wyśmienicie. Polecam wypróbować :)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki masła
3/4 szklanki startych buraków
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka wanilii

krem czekoladowy:

1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki śmietany kremówki
szczypta soli
1 łyżeczka wanilii

1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać masło, sól i zmiksować na konsystencję kruszonki. Cały czas miksując wbijać po 1 jajku, wsypać cukier i buraki. Na sam koniec wlać wanilię i wodę. Tortownicę o średnicy 30 cm lub 2 tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i na spód przykleić papier do pieczenia. Ciasto piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.

2. Do rondla dać masło, wsypać cukier, sól, wlać kakao i kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu ok 15 minut. Masę trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Gdy już zgęstnieje, lekko studzimy.

3. Ciasto buraczkowe nasączamy rumem z wodą i sokiem z cytryny i na wierzch wykładamy masę. Jeżeli upiekliśmy 2 mniejsze spody, przekładamy je jak tort. Ciasto bardzo długo utrzymuje swoją świeżość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz