1 cze 2014

Barszcz z botwinki


Od maja rozpoczął się sezon na nowalijki. Uwielbiam takie, świeże, chrupiące warzywa, a botwinka jest jednym z nich. Mając okazję na dostanie młodych warzyw warto z nich korzystać, szczególnie, że są wyjątkowo zdrowe. Barszcz z botwinki to pozycja obowiązkowa. Idealny na ciepło i na zimno. Idealny w upalne dni. Spróbujcie koniecznie! :)


Składniki:

2 pęczki botwinki
2 ząbki czosnku
1 l bulionu
1 łyżka octu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 jajka na twardo
kilka młodych ugotowanych ziemniaków
6 łyżek śmietany 18%
6 łyżek śmietany 30%
1 łyżeczka majeranku
wegeta, sól, pieprz


1. Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy ocet, sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.

2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie śmietany, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku wegetą, solą, pieprzem i majerankiem.

3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo i koperkiem.



1 komentarz:

  1. Ale zrobiłaś mi smaka………..oj jutro idę do sklepu po produkty
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń