6 kwi 2014

Tarta z truskawkami


Bardzo delikatna, idealnie krucha tarta z budyniowym nadzieniem i owocami. Moja niedzielna rozpusta.



Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 - 3 łyżki lodowatej wody

Masa:
4 żółtka
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 ml mleka
3 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

truskawki, migdały, mleczna czekolada


1. Ciasto na tartę najlepiej jest przygotować robotem kuchennym. Nie ogrzeje się, więc będzie idealnie kruche. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na tartę i na wysokich obrotach miksujemy aż do uzyskania gładkiej, zbitej masy. Jeżeli nie mamy malaksera ciasto najlepiej łączyć ze sobą nożem, a dopiero na końcu szybko wyrobić rękami. Gotową kulę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty, w 180*C zapiekamy pod obciążeniem ok 15 minut, a następne 15 minut pieczemy bez niczego. Studzimy
Nie przejmujcie się, jeżeli masło będzie się oddzielać od ciasta, albo będzie ono wilgotne. Gdy wystygnie będzie idealnie maślane i kruche.



2. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy mąki, wanilię i 50 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy mleko zaczyna się podnosić wlewamy utarte żółtka i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodajemy ok 3 łyżek masła (możemy pominąć). Ciepły budyń wylewamy na wystudzony spód do tarty, dekorujemy truskawkami, migdałami i roztopioną mleczną czekoladą.






2 komentarze:

  1. niestety tarta nie wychodzi, chyba za dużo masła, po włożeniu do piekarnika ciasto się rozpuszcza i wrze, po wystygnięciu ciasta się nie da kroić jest sypkie

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ją robię i jest bardzo dobra. Jeżeli tarta jest krucha, dobrze, żeby poleżała 1 dzień :)

    OdpowiedzUsuń