4 kwi 2014

Racuchy drożdżowe z jabłuszkami


Na piątkowy obiad proponuję drożdżowe racuchy z jabłuszkami. Ostatnio o uszy obiła mi się ich inna nazwa, a mianowicie, ,,anielskie ruchańce" albo ,,placki ruchane". Tak mówią na nie w regionie, z którego pochodzą, czyli z Mazur. Nazwali je tak, ponieważ podczas smażenia ruszają się na patelni. No cóż, ja osobiście wolę naszą wersję ;)



Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
2 jabłka


1. Mąkę, jajko, drożdże, cukier, sól i 1,5 szklanki mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).


2. Racuszki smażyć na głębszym oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie, koniecznie muszę je spróbować
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń