1 kwi 2014

Indyk w kokosie


Indyk słynie ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych, zawiera bardzo dużo białka, dlatego właśnie jego mięso polecam szczególnie.Tym razem przyrządziłam go w mleczku kokosowym z delikatną nutą słodyczy ananasa i pikanterią peperoncino. Smak był powalający :)


Składniki:

500 g piersi z indyka
puszka mleczka kokosowego
4 łyżki wiórków kokosowych
4 plastry ananasa
ok 5 pełnych garści makaronu muszle (lub innego ulubionego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki zimnej wody
peperoncino
ok 1/2 cm świeżego imbiru
sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
olej


1. Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze paski. Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy sporą ilość curry, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i zalewamy przyprawy olejem (ok 1/2 szklanki). Dokładnie mieszamy mieszankę przypraw i dorzucamy do niej indyka.


2. Tłuszcz z marynaty przelewamy na patelnię i go nagrzewamy, dorzucamy indyka i smażymy ok 3 minut z każdej strony. Do rondelka przelewamy trochę tłuszczu z marynaty (ma bardzo dużo aromatu), dodajemy mleczko kokosowe, wiórki, pokrojone w małą kostkę plastry ananasa i podsmażone kawałki indyka. Wszystko razem dusimy ok 20 minut.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy go do indyka. Dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy posypane pietruszką i ostrą papryczką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz