28 kwi 2014

Buchty karmelowe z orzechami



Odrywane buchty z przepysznym nadzieniem smakują wyśmienicie. Do zrobienia ich zainspirował mnie program ,,Jak to jest zrobione". Podczas oglądania emisji odcinka, w której pokazywali masową produkcję drożdżowych bułeczek z takim właśnie nadzieniem aż nam ślinka pociekła :)))


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
4 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
szczypta soli
1 jajko

szklanka prażonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
50 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu


1. Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie urabiamy, ręcznie lub mikserem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, jajko, roztopione masło i drożdże rozpuszczone w mleku. Zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Cukier roztapiamy w rondelku o grubym dnie. Gdy będzie już lekko brązowy wlewamy mleko (za jednym zamachem) i gotujemy tak długo, dopóki karmel się nie roztopi. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

3. Do naczynia żaroodpornego, silikonowej formy lub formy do tarty wlewamy karmel, posypujemy go cynamonem i orzechami. Z ciasta lepimy kulki i ciasno układamy je w naczyniu. Pieczemy ok 20 minut w 200*C, a przez kolejne 15 minut w 150*C.


 

4. Bułeczki wykładamy z piekarnika i studzimy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz