30 mar 2014

Schab parzony


Kolejna wędlina którą szczerze polecam - schab parzony w ziołach. Kruchy, soczysty, zdrowy i bardzo smaczny.


Składniki:

1 kg schabu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki bazylii
pieprz
gałka muszkatołowa
kurkuma
curry
ściereczka bawełniana i sznurek


1. Schab dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem. Przyprawy mieszamy ze sobą i obficie posypujemy nimi mięso. Schab kładziemy na ścierce i ciasno zwijamy w ,,cukierka", boki związujemy sznurkiem i tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.




2. Mięso możemy gotować w parowarze albo w innym naczyniu z wodą i końcówką do parzenia. Cały proces na 1 kg mięsa powinien trwać ok 1 godz. Po sparowaniu mięso studzimy, następnie odwijamy ze ściereczki i kroimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz