13 mar 2014

Schab do chleba

Już od dłuższego czasu nie kupuję wędlin sklepowych, zdecydowanie wolę zainwestować w dobry kawałek mięsa i go np. upiec (tak jak w przypadku tego schabu). Mięso jest bardzo delikatne, soczyste, bez żadnych ulepszaczy, konserwantów, nie widać na nim kolorów tęczy, jest pieczone bez tłuszczu oraz długo utrzymuje świeżość. Idealnie nadaje się do kanapek, a także na zimno do sosów.


Składniki:

1 kg schabu bez kości

przyprawy:
wegeta, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, odrobina chilli, kurkumy, curry
można dodać ulubionych ziół - u mnie majeranek.


1. Mięso dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą, następnie nakłuwamy widelcem z każdej strony (dosyć gęsto). Przyprawy mieszamy w misce, mięso wkładamy do rękawa, wsypujemy przyprawy, zawiązujemy dokładnie oba końce worka i energicznie potrząsamy workiem (rozprowadzamy w ten sposób przyprawy na mięsie). Schab wkładamy na noc do lodówki.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i na środkowym poziomie układamy nasze mięso. Pieczemy 1 godz. góra/dół, a ok 15 minut przed końcem przecinamy worek i ustawiamy termoobieg. Dokładnie studzimy i kroimy (ciepłe mięso się pokruszy).




1 komentarz: