26 mar 2014

Rogale drożdżowe z boczkiem i na słodko


Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto drożdżowe, aż w końcu trafiłam na ten przepis. Bułeczki wychodzą mięciutkie, z delikatną skórką i rewelacyjnie wyrastają podczas pieczenia. Bardzo często robię je bez żadnych dodatków, jako zwykłe rogaliki śniadaniowe, ale wczoraj postanowiłam troszkę poeksperymentować i zrobiłam w 2 wersjach - z boczkiem i cebulką oraz z czekoladą i cynamonem :)


Składniki:

2 1/2 szklanki mąki
4 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko

Ponadto:

1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek
1 cebula
30 dag boczku wędzonego
1/2 słoiczka nutelli
cynamon i cukier


1. Zaczynamy od ciasta drożdżowego. 1/3 mleka podgrzewamy, wsypujemy drożdże, dodajemy ok 5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiewamy, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione, ale nie gorące masło, ciepłe mleko z wodą, jajko, wsypujemy resztę mąki, sól i cukier. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godz.


2. Boczek i cebulę kroimy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni do przyrumienienia (najpierw boczek ok 10 minut, a następnie dodajemy cebulę).



3. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 20 cm, wykrawamy po 8 trójkątów. Na trójkąty z jednego okręgu nakładamy farsz z boczku, a na drugi dajemy po łyżeczce nutelli. Dokładnie zwijamy ciasto w rogaliki i zlepiamy boki (aby farsz ani czekolada się nie wydostał z bułki).


4. Rogale smarujemy jajkiem z mlekiem, a dodatkowo te z czekoladą posypujemy cynamonem i cukrem. Pieczemy ok 20 minut w 180*C.




 z boczkiem




 z czekoladą 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz