15 mar 2014

Brownie z orzechami, śliwkami i rodzynkami

 

Dla miłośników ogromnej ilości czekolady czekoladowe brownie z orzechami włoskimi, śliwkami i rodzynkami. Ciasto jest ciężkie i zbite......... Najlepsze czekoladowe jakie do tej pory przyszło mi piec :)


Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
185 g mąki pszennej
185 g masła
3 jajka
180g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 g bakalii (orzechów, śliwek i rodzynek)
ok 1/3 łyżeczki soli



1. Masło roztapiamy z czekoladą i lekko studzimy. Jajka dokładnie roztrzepujemy z cukrem, solą i wanilią. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej bakalie.



2. Do jajek dodajemy na zmianę czekoladę i mąkę. Do blaszki o wymiarach 15/23 cm wlewamy masę. Pieczemy ok 25 minut, aż wierzch się się lekko przyrumieni i zacznie pękać. Ciasto wykładamy z piekarnika i studzimy w blaszce, następnie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz