7 mar 2014

Amur w ziołach


Amur przypomina nieco smakiem karpia, ale ma zdecydowanie mniej ości i jest mniej ,,mulisty" w smaku. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Mój faworyt wśród ryb.

Składniki:

2 płaty amura
sok z połowy cytryny
majeranek
bazylia
sól ziołowa
pieprz
posiekany świeży koperek
rozmaryn


1. Amura oczyszczamy z łusek i przelewamy zimną wodą, następnie ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obficie ją przyprawiamy, na koniec posypujemy świeżym koperkiem.


2. Rybę zawijamy w papier do pieczenia i bez dodatku tłuszczu pieczemy w 150*C przez 40 minut i w 180*C przez 10 minut (lekko uchylamy papier).  Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie frytki i surówka z marchwi z rodzynkami).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz