21 sty 2014

Zapiekanka z karkówką


 Zapiekanie dania w piekarniku - jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania obiadów. Zapiekane warzywa z karkówką są bardzo delikatne. ale i treściwe. Polecam każdemu, kto lubi jeść konkretnie, ale bez zbędnych kalorii :)

Składniki:
5 ziemniaków
4 plastry karkówki
2 marchewki
cebula
kawałek pora
oliwa z oliwek
ćwiartka jabłka

Przyprawy:
kminek, majeranek, wegeta, pieprz, chilli, czosnek

1. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w talarki, marchewkę w słupki, cebulę w cząstki, a pora w małe krążki. Karkówkę posypać przyprawami. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym.


2.  Ćwiartkę jabłuszka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach na zapiekankę. Rozsmarować. Całość polać oliwą z oliwek. Piec przez 45 minut w temp. 180*C, co jakiś czas podlewając wodą spod zapiekanki.









1 komentarz: