30 sty 2014

Cebularze o smaku pizzy



Cebularze to chyba jedne z najlepszych bułeczek (przynajmniej dla mnie). Te różnią się od tradycyjnych, smakują trochę jak pizza z cebulą :) Idealnie nadają się do zup takich jak żurek czy kartoflanka.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki razowej
3 dag świeżych  drożdży
1 szklanka ciepłej wody (aby były delikatniejsze, można dać pół na pół z mlekiem)
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki

2 cebule
1/2 łyżeczki wegety
1/2 łyżeczki majeranku


1. Ciasto wyrabiamy jak na pizzę. Mąki mieszamy ze sobą, robimy dołeczek, dajemy pokruszone drożdże i zalewamy wszystko ciepłą wodą. Zostawiamy do ,,napęcznienia". Następnie dajemy oliwę z oliwek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

2. Gdy ciasto ładnie wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz (bez mąki!) i tworzymy kulę, z której odrywamy niewielkie porcje ciasta. Z każdej porcji robimy kulkę, którą następnie zgniatamy (u mnie do tego posłużyła deska do krojenia:) ). Takie placuszki wykładamy na blachę i podpiekamy w 180*C przez 5 minut.

  

3.  Cebulę obieramy i kroimy na małe piórka. Podsmażamy na oleju. Gdy cebula lekko się zarumieni doprawiamy ją wegetą i majerankiem. Po podpieczeniu na każdego placuszka kładziemy cebulę


4. Wszystko razem zapiekamy jeszcze ok 20 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz