28 mar 2014

Chleb razowy ze śliwką


Domowa szyneczka jest, domowe pasty do chleba są, więc i musi być domowy, chrupiący i pachnący bochenek chleba.


Składniki:

300 ml wody
4 dag świeżych drożdży
100 ml mleka
400 g mąki pszennej chlebowej
4 łyżki mąki razowej
8 łyżek płatków owsianych
3 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
garść suszonych śliwek



1. Z drożdży, mleka, cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach mieszamy ze sobą resztę składników (za wyjątkiem śliwek), dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto (może być konieczne dodanie mąki. Dopóki ciasto nie będzie gładkie podsypujemy je mąką i zarabiamy). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto zarabiamy jeszcze raz tym razem z dodatkiem śliwek, formujemy chleb (u mnie forma keksowa), smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 *C na 10 minut, a następnie na ok 40 minut do 190*C. Upieczony chlebek studzimy. Kroimy zimny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz